Recept

Chipotlehiligryta

4 portioner

Tillagningstid: ca  3 tim

Ingredienser1,2 kg älgkött  (originalrecept; nötkött, högrev)
olja
1 paket  bacon
2 st  gul lök(ar)
2 st  morot/morötter
5 stjälk(ar)  blekselleristjälk(ar)
10 st  vitlöksklyfta(or)
2,5 st  chilipeppar, urkärnade
2,5 st  chipotle-chili
2 msk  ingefära
2 burk(ar)  krossade tomater
5 dl  ljust öl
2,5 dl  oxbuljong
1 msk  honung
1 dl  rödvinsvinäger
1 msk  spiskummin
1 msk  oregano
2 st  lagerblad
2 st  röd paprika

Tillagning
1. Putsa och tärna köttet i stora bitar. Bryn köttet i omgångar i olja i en gjutjärnsgryta. Ta upp köttet.

2. Strimla baconet. Hacka lök, morötter, selleri, vitlök, chili och ingefära fint och fräs i grytan, så att det får lite färg.

3. Lägg tillbaka köttet och slå på tomatkross, öl och buljong. Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 1 timme.

4. Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 1–2 timmar eller tills köttet känns riktigt mört.

Smaka av och servera med chilstuvad majs, svart bönröra och bröd - ProPoints inte inkluderade.

Originalreceptet med nötkött kommer från Tasteline.com

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.